Mukavia maaseutumatkailun kohteita Suomessa

Filed under: Kulttuuri — admin @

Suomessa on niin paljon hyviä maaseutumatkailukohteita, että niiden listaaminen tässä ei ole mitenkään mahdollista, mutta joitakin esimerkkejä voi toki poimia. Jos oletetaan että matka lähtee Helsingistä Suomen länsirannikkoa pitkin pohjoiseen päin, löytyy ensimmäiset mielenkiintoiset matkailukohteet jo aivan Helsingin lähistöltä, Uudenmaan läänin alueelta. Vihti esimerkiksi on elinvoimainen maaseutupitäjä, josta löytyy maatiloja, museoita ja paljon muuta mielenkiintoista. Kun matkaa jatketaan Turun suuntaan, voi Helsinki-Turku -moottoritien sijasta ajaa vaikka historiallisia teitä pitkin.

Tällaisia ovat Kuninkaantie ja Härkätie. Ne noudattavat pitkälti samoja osittain jo rautakauden aikaisia vanhoja reittejä, joita pitkin talonpojat, kiertolaiset, sotilaat, virkamiehet ja jopa Ruotsin kuningas on aikanaan kulkenut. Härkätie kulkee Hämeen linnasta Turun linnaan vanhojen maaseutupitäjien kuten Someron ja Perttelin kautta. Salossa tie risteää Kuninkaantien kanssa, joka puolestaan on vanha Tukholman ja Pietarin välinen postireitti.

Jos matkaa jatketaan Turusta pohjoiseen, edetään taas vanhojen maaseutupitäjien läpi: Nousiainen, Mynämäki ja Laitila. Rannikkoa lähempänä löytyy Kalanti, joka on yksi vanhimpia suomalaisia paikkakuntia. Lopulta tullaan Raumalle, joka on kuuluista elinvoimaisesta vanhasta kaupungistaan. Vaikka Rauma ei ole varsinaisesti maaseutukohde, kannattaa kaupunkiin kuitenkin mahdollisuuksien mukaan ehdottomasti tutustua.

Matkaa voi jatkaa sitten joko rantatietä pitkin Porin ja Vaasan, ja monen elinvoimaisen maaseutukunnan kautta pohjoiseen, tai vaihtoehtoisesti suunnata kohti Tamperetta ja Järvi-Suomea. Jokaisesta Suomen kolkasta löytyy kuitenkin nähtävää: on kansallispuistoja ja kansallismaisemia, maataloja ja kartanoita, vesistöjä ja kalastuspaikkoja, retkeilyalueita ja niin edelleen.