Maaseudun aktiviteetit

Filed under: Blogi — admin @

Suomessa riittää maaseutua ja se kiinnostaa ihmisiä paitsi matkailun ja mökkeilyn myös ympärivuotisen asumisen näkökulmasta. Maaseudulla on nähtävää ja koettavaa, mutta tiettyjä palveluita tietysti puuttuukin. Kahviloita tai ravintoloita voi olla kunnan keskustassa yksi tai kaksi. Elokuvateatteria tai mahdollisuutta harrastaa vaikkapa balettia ei todennäköisesti ole ollenkaan.

Kyliltä on voinut jo kadota viimeinen kauppakin. Puuttuvien aktiviteettien ja pitkien välimatkojen tuomien haasteiden vastapainoksi maalla asuminen kuitenkin voi myös antaa paljon esimerkiksi luontoelämyksien kautta. Kesäisin maaseudut puhkeavat kukkaan ja pienilläkin paikkakunnilla ja kylillä järjestetään monia erilaisia hauskoja kesätapahtumia, kuten markkinoita ja kesäteatteria. Talvisin tapahtumarintamalla voi olla hiljaisempaa. Omalla aktiivisuudella maaseudullakaan ei kuitenkaan tule tylsää edes talven synkimpinä kuukausina!

Mitä tehdä kotona?

Toisinaan ulkona ei keksi millään tekemistä tai sateinen sää tai paukkupakkaset ajavat maaseudulla asuvan sisäaktiviteettien pariin. Elämä kodin sisäpuolella ei itse asiassa paljonkaan kaupungista eroa. Vaihtoehtoina ajanviettoon ovat esimerkiksi erilaiset käsityöt, perinteinen lukeminen tai huimasti yleistyneet äänikirjat. Urheilla voi vaikkapa kuntopyörän, jumppakuminauhan tai joogavideon parissa. Nykyään kannattaa hyödyntää tylsyyden kohdatessa myös internetin suomia mahdollisuuksia. Verkko on täynnä sarjoja, elokuvia ja musiikkia. Tekstien ystävät taas löytävät puuhaa blogien lukemisesta tai kirjoittamisesta, ja videomuotoisia juttuja voi katsella vlogeista. Unohtaa ei kannata myöskään pelejä, sillä netti on pullollaan erilaisia pelimahdollisuuksia, joiden parissa voi viettää aikaansa. Jos esimerkiksi nettikasinot kiinnostavat, täältä löydät etsimäsi.

Maaseutu tarjoaa runsaasti ulkoilumahdollisuuksia

Kun sää sallii ulkoilun, ovat maaseudun aktiviteettivalikoimat mahtavat. Huumaavia maisemia on tarjolla ympäri Suomen maaseudun, ja ulkoillessa jos koskaan maalla asuminen ehdottomasti kannattaa! Luontopoluille on lyhyt matka monista suomalaiskodeista, ja erilaisten reittien etsinnässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Metsähallituksen sivustoa. Lumisena talvena maaseutu tarjoaa mahtavat hiihtomaastot, kesällä uintipaikoista ei monestikaan ole pulaa. Mikäli kävelyä vauhdikkaammat aktiviteetit kiinnostavat, monet maalla asuvat ostavat oman moottorikelkan, mönkijän, kanootin tai maastopyörän. Maaseutu tarjoaa monille myös mahdollisuuden puutarhatöihin tai jopa maanviljelyyn. Eläimistä pitävät löytävät ratsastuspaikkoja ja jos omaa pihaa riittää, mikäs sen parempi esimerkiksi koirille tai vaikkapa kesäkanoille. Vaikka maaseutu ei tarjoakaan kaikkia samoja harrastus-, kulttuuri- ja viihdemahdollisuuksia kuin kaupunki, ei siellä todellakaan tarvitse tylsistyä!